Indeks članaka

PROGRAMI JEDNODNEVNIH EKSKURZIJA

 


 

 SUBOTICA - PALIĆ

BEOGRAD  Polazak s unapred dogovorenog mesta u 07,00 sati.Vožnja do Subotice.

 

 

Subotica : Razgledanje grada - Gradska kuća, korzo, Narodno pozorište, Rajhlova palata ...

Subotica i njena okolina leže na geološkoj granici, prastaroj vodomeđi, koja se proteže između severne prostrane peščare i južne diluvijalne lesne visoravni - černozemja. Ovaj sistem vodosliva povezuje dve velike susedne reke Tisu i Dunav. On obuhvata više potoka -Krivaja, Čikerija, Kireš, takođe mnogobrojne močvare Rogina bara, Jasibara ili nekoliko kilometara dugačak produžetak Palićkog jezera ispod Aleksandrova i tri jezera: Ludoško, Kelebijsko i Palićko. Taj geografski položaj je određivao istoriju grada i okoline.
Subotica se prvi put spominje u drugoj polovini 13. veka. O životu ljudi na ovom području govore arheološki nalazi stariji od 3000 godina. Prvo zabeleženo ime je Zabatka, a do današnejg dana grad je nosio ime Maria-Theresiopolis, Maria Theresienstadt, Szabadka, Subotica i još dvestotine drugih.
Grad se razvio iz malog naselja na raskršću puteva od severa prema jugu i od istoka prema zapadu. Subotički posed često je menjao vlasnike, od kralja Alberta, Janoša Hunjađija, Matije Korvina, Janoša Pongraca (koji je sagradio tvrđavu 1470) do kralja Vladislava II i porodice Török. Između Mohačkog boja i konačnog pada pod Turke 1542., Subotica je nakratko bila pod vlašću Jovana Nenada Crnog, kojeg su pristalice Ferdinanda nazivali nasilnikom i razbojnikom a erdeljskog grofa Ivana Zapolje carem.
Pod vlast Austro-Ugarske vratila se 1686. 1743. je Subotica proglašena slobodnim gradom, a 1779. i slobodnim kraljevskim gradom. Taj se datum pokazao kao jedan od najvažnijih u istoriji grada. Počevši s tim događajem, grad se zove Maria-Theresiopolis. Od tada pa do raspada Austro-Ugarske Subotica se razvijala sve brže i brže. Poseban procvat doživela je krajem 19 veka do početka 1. svetskog rata, kada se u kratkom vremenu razvila u moderan srednjeevropski grad. U to vreme izgrađena je većina građevina koje i danas svojom lepotom daju gradu dušu. 1869. u Suboticu stiže prvi voz, 1896. izgrađena je električna centrala, a 1897. krenuli su tramvaji. Pod vlast Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca Subotica je potpala ulaskom Srpske vojske u Francusku vojsku 1918., što je ozakonjeno Trojanskim ugovorom 1920. Grad se razvijao i dalje, ali bitno sporije, jer mu politička klima nije bila naklonjena. 1918 godine Subotica je bila 3. grad po veličini u državi sa oko 100.000 stanovnika i od tog vremena stagnira. U međuvremenu su je po veličini pretekli mnogi drugi gradovi. Većina važnih Subotičkih građevina izgrađena je u Zlatnom dobu, krajem 19. i početkom 20. veka. Kako je to bilo doba kulminacije secesije, te građevine su gotovo bez izuzetka građene u tom stilu, a prepoznatljive su kao vredni primeri Mađarske varijante.

 

Nastavak putovanja do Palića.

 

 Palić : Razgledanje jezera i poseta ZOO vrtu. Ručak u restoranu.

palic-zorica-pejovic.jpg

 

  

Palić se nalazi na severu Srbije, 8 km istočno od Subotice, 20 km od graničnog prelaza Horgoš, odnosno 19 km od Kelebije i 170 km od Beograda. Nadmorska visina jezera Palić je 102 m. Palić se prvi put pominje 1462. godine pod imenom Palij. Vremenom se formira selo koje Turci 1580. godine pominju pod imenom Paleđhaza. Početak turizma na Paliću se računa od 1845. godine, kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo - gostionica u kojoj su postavljene drvene kade u kojima se moglo kupati u zagrejanoj vodi. U godinama koje slede izgrađena su nova kupatila, objekti za smeštaj i letnjikovci imućnijih trgovaca i veleposednika.  Veliki radovi na izgradnji Palića traju od 1902. do 1912. godine, kada se grade Vodotoranj, "Ženski štrand", "Velika terasa", "Muzički paviljon" i hotel "Jezero", a park rekonstruiše u baroknom stilu. Palić je u to vreme upoređivan sa Karlovim Varima, Visbadenom i Sent Moricom. U drugoj polovini 20. veka grade se novi hotelski kapaciteti i sportsko-rekreativni tereni.  Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična, temperature 25°C. Sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatičnih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastavanja kostiju Palić je poznat po "Velikom parku", koji je utemeljen 1842. godine, sađenjem bagremova i kanadskih topola i uređen po uzoru na engleske vrtove, sa vijugavim stazama, umesto tradicionalno ravnih i simetričnih. Na glavnom ulazu u park je Vodotoranj, a na centralnom mestu je "Velika terasa", višenamenski objekat, prvobitno namenjen zabavi, a kasnije je prepuštena sportistima. U blizini su "Letnja pozornica", gde se održava "Međunarodni filmski festival" i "Muzički paviljon", namenjen promenadnim koncertima subotičkih muzičara.  Zoološki vrt je baziran na koncepciji prikazivanja životinja bez klasičnog kaveza, sa sistemom suvih i vodenih kanala. Bogati botaničko-hortikulturalni sadržaji se upotpunjuju sa životinjskim svetom. Posebno je atraktivna jedna od najstarijih građevina, "kuća labudova", koja ima oblik srednjevekovnog zamka.  Palić pruža izuzetne mogućnosti za sport i rekreaciju. Jezero je u obliku nepravilne elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta. "Ženski štrand" je slikovito secesijsko zdanje koje ukazuje na izvorište ideje u narodnom graditeljstvu-sojenice nad vodom. Turisti se na jezeru mogu baviti veslanjem, jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta.  Na Paliću postoje fudbalski, odbojkaški i košarkaški tereni, atletska staza, dečije igralište, otvoreni i zatvoreni bazeni. Naročito su atraktivni teniski tereni teniskog kluba "Palić", koji je osnovan još 1884. godine.

 

87991_palic--wackobac_origh.jpg

Povratak u Beograd u popodnevnim satima.

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima .

 

U ARANŽMAN JE URAČUNATO: Prevoz udobnim turističkim autobusom (klima, DVD), poseta objektima po programu, ulaznice za ZOO vrt, vodič, ručak u restoranu "Vila Viktorija" na Paliću, troškovi organizacije puta.

NAPOMENA:  Program je radjen na bazi učešća najmanje 45 osoba. .

Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40 / 2011 od 01.02.2010 godine i Opšti uslovi putovanja “Globus travel”a.

 VRŠAC


BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja do Vršca.

 

Vrsac centar 2
VRŠAC Razgledanje grada: Gradska kuća, Eparhijski dvor, muzej Stara apoteka, Sterijina kuca, zgrada "Dva pištolja", Konkordija, kapela sv. Roka, Uspenska i Saborna crkva, crkva Sv. Gerharda, muzej Paje Jovanovića …


Vršac je kulturno turistički, privredni i saobraćajni centar. Gradsko područje odlikuje se bogatstvom arhitektonskih stilova, lepo uređenim gradskim trgom, nizom reprezentativnih javnih objekata i spomenika kulture i uređenom parkovskom površinom. U gradu i okolini postoji 19 kategorisanih i zaštićenih spomenika kulture. Vladičanski dvor i Manastir Mesić su spomenici najviše kategorije. U Vršcu se nalazi poznato pozorište, regionalni muzej, gradska biblioteka, zgrada Konkordije, katedrala sv. Gerharda, crkva sv. Nikolaja i drugi objekti od izuzetnog kulturno istorijskog značaja. U ovom gradu se nalazi najstariji gradski park u Vojvodini koji je zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Znamenitosti Vršca su: Vršačka kula iz XIV veka, Gradska kuća iz XVIII veka, Vladičanski dvor iz 18. veka sa prebogatom riznicom, manastir Mesić iz 16. veka, katedralom sv. Gerharda iz 1863. god., crkva sv. Nikolaja iz 1785.godine.


Ručak u restoranu "Masters". Odlazak do Vršačke kule i manastira Mesić.

 

Vrsacka kula Vrsacki zamak 1

 

Obeležja grada su sinteza plemenite proslosti i njihove aktuelnosti u nasem vremenu. Vrsac se obicno predstavlja sa tri likovno uoblicena znaka: Kula, grozdje i manastir Mesic. Iako su razliciti, ali i realni, zajednicki im je nepoznat nastanak. Ne zna se ni priblizno godina izgradnje Kule, a jos se manje zna o rimskom utvrdjenju na cijim je temeljima podignuta. Kada je rec o grozdju onda se samo konstatuje - od Dacana i Rimljana do nasih dana ovde se uzgaja vinova loza. Medjutim, ostade zapis da je 1494. godine dvor ugarskog kralja Ladislava II kupio bure vrsackog vina. Nema pouzdanih podataka o izgradnji manastira Mesica. Tri istoricara pretpostavljaju da je izgradjen cak 1030. godine, pa bi po tome Mesic bio najstariji pravoslavni manastir u nas.

 

 

Manastir Mesic

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

 

ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve posete i ulaznice po programu, ručak u restoranu, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 


 

 

VALJEVO – BRANKOVINA - STRUGANIK


BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h.Vožnja Ibarskom magistralom do Valjeva uz usputna zadržavanja po želji.

 

valjevo

 

VALJEVO Razgledanje grada.

 

Valjevo je grad u Srbiji, sedište opštine Valjevo i Kolubarskog upravnog okruga. Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom okrugu, na nepunih 100 kilometara jugozapadno od Beograda. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara. Valjevo spada među veća i razvijenija naselja u Srbiji. Obilazak starog gradskog jezgra „Tešnjar“, starog gradskog mosta na Kolubari, poseta narodnom i muzeju „Muselimov konak“. Nastavak puta do Brankovine.

 

BRANKOVINA Razgledanje crkve, stare škole i kuće / muzeja Desanke Maksimović.

 

brankovina

Brankovina je naselje u opštini Valjevo u Kolubarskom okrugu severno od Valjeva oko 12 km. Nadmorska visina je 267 m. Prema popisu iz 2002. bilo je 573 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 529 stanovnika). Obilazak crkve u čijoj se porti na najuzvišenijem mestu nalazi grob Desanke Maksimović i zajedničke grobnice Nenadovića. Kad se iz crkvene porte pređe potok ulazi se u školsko dvorište gde se nalazi nekoliko interesantnih starih zdanja: STARA ili PROTINA škola, zadužbina Prote Mateje; NOVA ili DESANKINA škola u kojoj je tri razreda učila i Desanka Maksimović; Vajat Nenadovića i Sudnica.

 

Ručak u restoranu „Kod Belog“ u Brankovini . Slobodno vreme. Polazak za Struganik.

 

STRUGANIK Poseta rodnoj kući/muzeju vojvode Živojina Mišića.

 

Struganik zivojin misic

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

 

U CENU JE URAČUNATO: prevoz udobnim turističkim autobusima (klima, DVD), vodič, lokalni vodiči, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu „Kod Belog“ u Brankovini, obilasci po programu, troškovi organizacije i vođenja puta.
Program je rađen na bazi učešca najmanje 45 putnika.
Sastavni deo ovog programa je licenca “OTP 40/2010“ od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja “Globus Travel”-a i Ugovor između Agencije i škole.

 

 


 

 

ORAŠAC-ARANĐELOVAC-OPLENAC-TOPOLA

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08.00 h. Vožnja preko Mladenovca do Orašca uz usputna zadržavanja po želji.

 

Orasac


ORAŠAC Obilazak mesta gde se odigrao jedan od najznacajnijih dogadjaja u istoriji srpskog naroda-podizanje I srpskog ustanka.Obilazak Maricevica jaruge,crkve Sv.Vaznesenja Gospodnjeg,skole,spomenika Vozdu Karadjordju i muzeja. Nastavak puta do Aranđelovca.

 

Arandjelovac

 

ARANDJELOVAC Obilazak gradskog parka / Bukovičke banje. Nastavak puta do Oplenca / Topole.

 

Oplenac

 

OPLENAC Obilazak crkve Svetog Đorđa, kuće i zadužbine kralja Petra I Karađorđevića, mauzoleja i galerije. Ručak u hotelu »Oplenac«.

 

Topola

 

TOPOLA Razgledanje Karađorđevog grada, spomenika, konaka i crkve.

 

Topola je gradić u srcu Šumadije, koji broji nekih 7.000 stanovnika. Na brežuljku po imenu Oplenac visine 345 metara, nalazi se crkva sv. Đorđa, monumentalno zdanje od belog mermera sa krovom u vidu pet kupola, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića. U okviru zadužbinskog kompleksa može se videti i crkva sv. Bogorodice, koju je sagradio sam Karađorđe, zatim kuća kralja Petra I, u kojoj je živeo dok je nadgledao radove na izgradnji crkve, stara kasarna, i restaurirani Karađorđev konak sa kulom. 


Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

 

U CENU JE URAČUNATO: prevoz udobnim turističkim autobusima (klima, DVD), vodič, lokalni vodiči, sve ulaznice po programu, ručak u hotelu „Oplenac“ na Oplencu, obilasci po programu,troškovi organizacije i vođenja puta.
Program je rađen na bazi učešca najmanje 45 putnika.
Sastavni deo ovog programa je licenca “OTP 40/2010“ od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja “Globus Travel”-a i Ugovor između Agencije i škole.

 


 

  

BANJA KOVILJAČA – MANASTIR TRONOŠA - TRŠIĆ

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08.00 h. Vožnja do Banje Koviljače uz usputna zadržavanja po želji.

 

Banja Koviljaca

 

BANJA KOVILJAČA Obilazak gradskog parka i centra grada. Nastavak puta do manastira Tronoša.

 

Manastir Tronosa

 

MANASTIR TRONOŠA Razgledanje manastira, česme „Devet Jugovića“ i muzeja stare srpske knjige. Nastavak puta do Tršića.

 

Trsic

 

TRŠIĆ Poseta rodnoj (danas spomen) kući Vuka Karadžića i razgledanje etnografskog parka sa spomen kućom. Ručak u restoranu „Promaja“. Slobodno vreme.

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

 

U CENU JE URAČUNATO: prevoz udobnim turističkim autobusima (klima, DVD), vodič, lokalni vodiči, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu „Promaja“ u Tršiću, obilasci po programu,troškovi organizacije i vođenja puta.
Program je rađen na bazi učešca najmanje 45 putnika.
Sastavni deo ovog programa je licenca “OTP 40/2010“ od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja “Globus Travel”-a i Ugovor između Agencije i škole.

 


 

 

 AVALA


BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h.

 

Avala toranj

 

AVALA Poseta tornju (jednom od simbola Beograda) i spomeniku Neznanom junaku.


Stari Avalski toranj je gradjen od 1961. do 1964. godine. Pusten je u rad 1965. godine. Visina mu je bila 202,87 metara. Jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranicni trougao simbol srpskog tronošca za sedenje, projektovali su arhitekti Ugljesa Bogunovic i Slobodan Janjic, kao i konstruktor, akademik Milan Krstic. 29. aprila 1999. godine, iz imbecilnih razloga su ga srusili NATO bombarderi. Novi toranj je ponovo izgradjen 2009. a svecano otvoren 2010.
Na samom vrhu Avale nalazi se dobro poznat spomenik Neznanom junaku. Njega je izradio vajar Ivan Meštrović. Posvećen je junacima iz Prvog svetskog rata. Njega krase karijatide koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih krajeva bivše SFRJ. Zanimljivo je pomenuti i to da se na tom mestu, na kojem je sada spomenik, nalazio srednjovekovni srpski grad Žrnov, koga su 1442. osvojili Turci. Zvali su ga Avala (na arapskom pregrada ili prepreka, a neko prevodi i kao vidikovac, dobar pogled). Posle Prvog svetskog rata narod iz okolnih sela je 1922. godine podigao skroman spomenik neznanom junaku pored zidina Žrnova, koji je 1934. uklonjen zajedno sa ostacima srednjovekovnog grada, da bi se na tom mestu podigao reprezentativniji, Meštrovićev. Nešto niže od ovog spomenika, podignut je još jedan spoemnik posvećen tragično stradalim ruskim veteranima koji su stradali u udesu ruskog aviona 1964. godine.

 

Avala Neznani junak

 

Ručak u restoranu „Čarapićev Brest“, slobodno vreme za rekreativne aktivnosti u okviru restorana.


Povratak za Beograd.

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

U CENU JE URAČUNATO: prevoz udobnim turističkim autobusima (klima, DVD), vodič,  sve ulaznice po programu, ručak u restoranu „Čarapićev Brest“ na Avali, obilasci po programu,troškovi organizacije i vođenja puta.
Program je rađen na bazi učešca najmanje 45 putnika.
Sastavni deo ovog programa je licenca “OTP 40/2010“ od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja “Globus Travel”-a i Ugovor između Agencije i škole.

 


 

 

MANASTIR KOPORIN–CRKVA POKAJNICA–GORNJI MILANOVAC-TAKOVO-SAVINAC


BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08.00 h. Vožnja niškim autoputem do manastira Koporin uz usputna zadržavanja po želji.

 

manastir koporin

 

MANASTIR KOPORIN Obilazak manastira.

 

 

Manastir sa crkvom Svetog Stefana spomenik kulture od velikog značaja nalazi se u istoimenom selu udaljenom 6 km od Velike Plane u teško pristupačnom kraju. Manastirska crkva, posvećena je sv. Stefanu, podignuta je za vreme vladavine despota Stefana (1389-1427) uz čiji portret je sačuvan natpis sa titulom despota koju je Stefan Lazarević stekao posle bitke kod Angore 1402. godine, na osnovu čega se datuje slikarstvo. O ktitoru kao ni vremenu podizanja hrama nema podataka. Bila je u ruševnom stanju do 1880. godine kada je počela prva obnova. Kasnih pedesetih i tokom šezdesetih godina 20. veka rađena je konzervacija arhitekture i živopisa.


Nastavak puta do crkve Pokajnice.

 

Crkva Pokajnica

 

CRKVA POKAJNICA Obilazak crkve.


Crkva Pokajnica izgrađena je od hrastovog drveta 1818.god od strane vojvode Vujice Vulićevića a po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Crkvu posvećenu Sv. Nikoli ,po narodnom predanju ,sagradiše za počinjene grehove ubistvom Karađorđa, te narod crkvi starog Adžibegovca dade ime Pokajnica. Od 1954.god. Pokajnica je muški a danas ženski manastir.


Nastavak puta preko Rudnika do Gornjeg Milanovca.

 

Gornji Milanovac muzej

 

GORNJI MILANOVAC Obilazak gradskog muzeja. Nastavak puta do Takova.

 

Takovo

 

TAKOVO Poseta muzeju II Srpskog ustanka i crkvi brvnari. Ručak u restoranu »Zapis«, Takovo. Nastavak puta do Savinca.

 

Savinac

 

SAVINAC Poseta zaseoku i crkvi-zadužbini Miloša Obrenovića.


Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima (do 20,00 h).


U CENU JE URAČUNATO: prevoz udobnim turističkim autobusima (klima, DVD), vodič, lokalni vodiči, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu „Zapis“, Takovo, obilasci po programu, troškovi organizacije i vođenja puta.

Program je rađen na bazi učešca najmanje 45 putnika.
Sastavni deo ovog programa je licenca “OTP 40/2010“ od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja “Globus Travel”-a i Ugovor između Agencije i škole.

 

 


 

 

SALAŠ KATAI - MALI IĐOŠ

 

BEOGRAD Polazak u 08,00 h sa dogovorenog mesta.Vožnja autoputem preko Novog Sada do Malog Iđoša uz usputna zadržavanja po želji.

 

Katai 1

 

MALI IĐOŠ Program animacija u kampu : razgledanje salaša sa domaćim životinjama, jahanje magarca ili konja, ljuljaške, klackalice, vožnja traktora i druge igre sa animatorima.

 

Katai 2
Ručak iz domaće kuhinje.

 

Naselje Mali Iđoš prostire se u srcu Bačke, duž obe obale potoka Krivaja na pola puta od Subotice ka Novom Sadu. Selo broji nešto više od 5800 stanovnika – srba, roma ali većinom mađarske nacionalnosti. Salaš Katai je idealno konačište i za one koji bi voleli upoznati vojvođanske predele, gradove i sela.


Salaš Katai je mala oaza nadomak sela. 1995-e godine tridesetoro talentovane dece je učestvovalo na prvom Likovnom kampu, i ideja se rodila. Tokom godina salaš se razvijao, programi su postali raznovrsniji, i tako je postao turistički, ugostiteljski kompleks na više lokacija u selu. Pored glavnih objekata salaša (kompleks sa 80 ležajeva, zemunica, dve trpezarije, amfiteatar, terasa ispod trske), danas naši posetioci mogu da uživaju u gostoprimstvu domaćina i u samom selu: u Gostinskoj kući (25 ležajeva), Kući na obali jezera (11 kreveta), u `Katai` Apartmanima (14 ležajeva), ili u postavkama Muzeja Pekarstva i Kuće starih zanata. Naši gosti u prelepom prirodnom okruženju mogu uživati u ukusima tradicionalnih jela i pića, kao i dobiti uvid u seoske tradicije i stil života.
Glavna delatnost je organizovanje škola u prirodi, jednodnevnih i višednevnih ekskurzija za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, kao i letnjih kampova za osnovce.

 

Katai3

 

 

Poseta selu, pekarskom muzeju i kući starih zanata. Užina. 

 

Polazak za Beograd u popodnevnim satima.
BEOGRAD Dolazak u ranim večernjim satima.U CENU JE URAČUNATO: prevoz udobnim turističkim autobusima (klima, DVD), vodič, lokalni vodiči, sve ulaznice po programu, kompletan program animacija, ručak i užina na Salašu Katai u Malom Iđošu, troškovi organizacije i vođenja puta.
Program je rađen na bazi učešca najmanje 45 putnika.
Sastavni deo ovog programa je licenca “OTP 40/2010“ od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja “Globus Travel”-a i Ugovor između Agencije i škole.

 

 


 

  

ETNO SELO TIGANJICA – CARSKA BARA


BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja zrenjaninskim putem do Stajićeva.

 

Tiganjica

 

ETNO SELO TIGANJICA Obilazak i slobodno vreme za rekreativne aktivnosti: Zoo vrt, muzej, banatska kuća sa galerijom slika, igralište, livade ...

Ručak u lovačkom restoranu Trofej.


Banatsko etno selo "Tiganjica" sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari. Banatska kuća trenutno raspolaže sa šest soba, ekonomskim dvorištem u kojem se posetioci mogu isprobati u kuvanju Čobanskog paprikaša, riblje čorbe i to sve uz zvuke banatske tamburice. Tu su i štale sa rasnim konjima kao i staze za jahanje. Pored navedenih sadržaja Vaša deca se mogu zabavljati u ograđenom dečijem igralištu prepunom sadržaja uz društvo poni konja.

 

Polazak za Carsku baru.

 

Carska Bara

 

CARSKA BARA Obilazak prirodnog rezervata ptica i riba, vožnja drvenim brodom.

 

Jugozapadno od Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, nalazi se Carska bara, bogato stanište močvarnih ptica i retkih biljnih vrsta. Ovaj prirodni rezervat, čijoj vrednosti doprinose bare Tiganjica, Perleska i veći broj drugih bara i kanala, prostire se na 1.600 hektara. Kolonija vodenih ptica - čaplji, čigri, galebova - opisana je i registrovana jos u 19. veku. Ovaj specijalni rezervat nazvan je Carska bara u vreme austrougarske vlasti. Bogatstvo rezervata čini čak 250 vrsta ptica. Ornitoloska vrednost područja posebno se ogleda u broju ugroženih vrsta koje se ovde povremeno sreću: pelikan, mali kormoran, mala guska, plavokljuna patka, a gnezde se orao belorepan i prdavac. Reka Stari Begej, stare livadske šume, karakterističnost stepa, slana tla, listopadne šume kao iz slikovnica i oko 150 raznih vrsta ptica čine jedinstveni ambijent. Do ovog prirodnog rezervata može se doći vodom, ploveći Dunavom iz pravca Beograda ili Novog Sada, zatim Tisom i Begejom, iz pravca Bečeja, i iz Zrenjanina, ploveći Begejom. Kopnom se stiže asfaltnim putem od Novog Sada, preko Titela i Perleza, kao i od Beograda preko Čente.

 

Povratak za Beograd.

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.


ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu Etno sela Tiganjica, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 

 


 

 

SREMSKA KAMENICA – NOVI SAD – PETROVARADIN - SREMSKI KARLOVCI


BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja preko Inđije i Stare Pazove do
Sremske Kamenice.

 

Sremska Kamenica muzej

 

SREMSKA KAMENICA Obilazak kuće/muzeja Jovana Jovanovića Zmaja. Nastavak puta do Novog Sada.

 

Novi Sad

 

NOVI SAD Panoramski obilazak centra grada i poseta Prirodnjačkom muzeju. Nastavak puta do Petrovaradinske tvrdjave. 

 

Petrovaradin

 

PETROVARADINSKA TVRĐAVA Obilazak tvrđave: Duga kasarna, stari sat, bedemi...


Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, Srbiji, na petrovaradinskoj steni u mestu Petrovaradin na desnoj obali Dunava. Na mestu prethodne srednjevekovne građevine, sadašnju tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Otomanskim carstvom.Zbog svoje veličine i dominantnosti naziva se i Gibraltar na Dunavu. 

Nastavak puta do Sremskih Karlovaca.

 

sremski karlovci

 

SREMSKI KARLOVCI Razgledanje Saborne crkve, gimnazije, patrijaršije, česme „Četiri lava“ i centra grada. 

 

Šta su Karlovci? – Dunav, planina, vinogradi, skup trošnih i čudnih kuća, veseo, lak, bezbrižan život sa mnogo pića, pesme, igre, pola selo, pola varoš, na čijoj pijaci danas raste trava?" Ovako je o Sremskim Karlovcima početkom ovog veka pisao varoški lekar dr Laza Popović, a njegov savremenik, književnik i pripovedač Veljko Petrović nazva ih Sionom srpskog pravoslavlja.


Ručak u restoranu „4 lava“. Slobodno vreme.

 

Povratak za Beograd.

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu "4 Lava", Sremski Karlovci, vodiča, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 

 


 

PARK MINI MAKETA DESPOTOVAC - MANASTIR MANASIJA–RESAVSKA PEĆINA –ETNO SELO/VODOPAD LISINE

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 07,00 h. Vožnja auto-putem Beograd – Niš preko Markovca i Despotovca uz usputna zadržavanja po želji.

 

Park maketa Despotovac

 

DESPOTOVAC - PARK MINI MAKETA Obilazak parka mini maketa srpskih manastira. Nastavak puta do manastira Manasija.

 

manastir manasija

 

MANASTIR MANASIJA Obilazak manastira.

 

Manasija je zadužbina srpskog despota Stefana Lazarevića , podignuta i živopisana 1407.- 1418.godine , poznata i kao Resava i kao Manasija. Opasana je zidom , sa 11 utvrđenih kula , danas najlepše sačuvano srednjevekovno utvrđenje. Od osnivanja sve do Velike seobe Srba (1690.godine) bila je stecište učenih monaha , gde se negovala književnost i prepisivačka delatnost.

 

Nastavak putovanja do Resavske pećine.

 

Resavska pecina

 

RESAVSKA PEĆINA Obilazak pećine.

 

Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji, na području Gornje Resave, 20 km od Despotovca. Smeštena je u krečnjačkom brdu "Babina glava" na obodu kraškog polja "Divljakovac" i na nadmorskoj visini od 485 m. Ubraja se u red najstarijih pećina u našoj zemlji, jer je stara 80 miliona godina, a stariji nakit se procenjuje na oko 45 miliona godina. Njeno stvaranje je počelo pre velikog ledenog doba hemijskim i mehaničkim radom reke ponornice u krečnjačkoj geološkoj podlozi.

 

Ručak u restoranu "Uranak".

 

Nastavak putovanja do Etno sela/vodopada Lisine

 

Lisine

 

ETNO SELO/VODOPAD LISINE Poseta Etno selu i vodopadu Lisine.


Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu "Uranak", kod Resavske pećine, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije »Globus Travel« i ugovor između škole i Agencije.

 

 


 

  

KOVAČICA – IDVOR – ZRENJANIN - ETNO SELO TIGANJICA

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja do Kovačice uz usputna zadržavanja po želji.

 

Kovacica

 

KOVAČICA Poseta galeriji naivne umetnosti ikoloniji slikara naivaca. Nastavak puta do Idvora.

 

Idvor

 

IDVOR Poseta memorijalnom kompleksu/rodnoj kući Mihajla Pupina, staroj školi i Narodnom domu. Nastavak puta do Zrenjanina.

 

Zrenjanin

 

ZRENJANIN Razgledanje grada : Narodni muzej u Zrenjaninu, Gradska kuća, Uspenska crkva, Katedrala romanika, Mali most. Nastavak puta do Etno sela Tiganjica.

 

Tiganjica

 

ETNO SELO TIGANJICA Obilazak i slobodno vreme za rekreativne aktivnosti: Zoo vrt, muzej, banatska kuća sa galerijom slika, igralište, livade. Ručak.

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu u Etno selu Tiganjica, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 

 


 

BOJČINSKA ŠUMA-KUPINOVO-OBEDSKA BARA

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja do Bojčinske šume.

 

bojcinska suma

 

BOJČINSKA ŠUMA Rekreativne aktivnosti,šetnja stazom zdravlja.

 

 

Oaza prirode nadomak Beograda, bogata florom, faunom i gljivama, savršeno mesto za izlet u letnjim danima. Nalazi se na južnom obodu Panonske nizije uz reku Savu, na 30 kilometara od centra Beograda, između naselja Boljevac, Progar i Ašanje. Nalazi se u donjem Sremu, oblasti izuzetno bogatoj biodiverzitetom. Zauzima površinu od 670,79 ha. Deo je međunarodno značajnog područja za ptice (IBA) Obedska bara koje obuhvata oko 30.000 ha šumskih i močvarnih terena uz Savu između Grabovaca na zapadu i Progara na istoku. Bojčinska šuma čini istočnu granicu ovog područja.

Nastavak puta do Kupinova.

 

Kupinovo etno selo

 

KUPINOVO Razgledanje etno sela i crkve Svetog Luke. Ručak u restoranu "Šanac".


Etno-kuća "Putnik" jedna je od najstarijih građevina u Kupinovu, selu koje danas broji više od 2.000 stanovnika. Kuća je podignuta krajem 18. veka i u dobrom je stanju. Propali delovi su adaptirani, ali su zadržali svoju autentičnost. Sve prostorije su skoro iste kao i kada su izgrađene.
Nastavak puta do Obedske Bare.

 

Obedska bara

 

OBEDSKA BARA Razgledanje rezervata i vidikovca, rekreativne aktivnosti.

 

Specijalni rezervat prirode Obedska bara je u svetu čuveno močvarno područje, koje je kroz svoju dugu istoriju predstavljalo pravo utočište za živi svet, ali i za mnogobrojne istraživače, naučnike i ljubitelje prirode. Nalazi se u opštini Pećinci, na 45 km. udaljenosti od Beograda, a 35 od međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla" .Ima oblik potkovice, koja predstavlja nekadašnje korito reke Save. Nastala je pre više hiljada godina i od tada do danas, mnogo toga se promenilo, ali njene prirodne vrednosti su ostale i do danas sačuvane. Bara, kao ostatak jedne močvarne sredine sa specifičnim biološkim i biogeografskim karakteristikama, predstavlja jedinstvenu pojavu u Evropi. Da bi se ova prirodna vrednost sačuvala, kompleks Obedske bare je stavljen pod zaštitu kao strogi prirodni rezervat.


Povratak za Beograd.

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.


ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu "Šanac" u Kupinovu, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 

 


 

  

FRUŠKOGORSKI MANASTIRI – PETROVARADIN - SREMSKI KARLOVCI

 

BEOGRAD Polazak u 08,00 h sa dogovorenog mesta. Vožnja do manastira Krušedol.

 

manastir Krusedol

 

MANASTIR KRUŠEDOL Obilazak manastira.


Manastirska crkva je posvećena prazniku Blagoveštenja. Manastir je osnovao Sveti Maksim sa svojom majkom Angelinom, uz pomoć vlaškog vojvode Jovana Njagoja, između 1509. i 1516. Neki istraživači smatraju da se na tom mestu nalazilo svetilište stare slovenske vere. Prilikom povlačenja Turaka iz Srema 1716, manastirski konaci su oštećeni, a crkva spaljena. Obnavljanje manastira je počelo 1721. i završeno krajem šeste decenije 18. veka. Uz zapadno krilo konaka izgrađen je visoki barokni zvonik 1726, a između 1742. i 1750. obnovljena je crkva. Izgradnja četvorostranih manastirskih konaka završena je 1753.U crkvi postoje dva sloja zidnog slikarstva. Stariji sloj su freske, slikane između 1543. i 1546, a drugi sloj su uzane zidne slike koje su nastale između 1750. i 1756. Na zapadnoj fasadi crkve je freska sa predstavom strašnog suda, nastala krajem XVII veka. Ikonostas je komponovan od ikona iz četiri perioda. Najstarije su ikone apostola sa Hristom, Bogorodicom i sv. Jovanom Krstiteljem, rad iz polovine XVI veka. U Drugom svetskom ratu, manastir nije razoren, ali je opljačkana bogata i vredna manastirska riznica. Manastir je obnovljen. U crkvi, ispred ikonostasa, nalaze se kivoti u kojima su smešteni ostaci moštiju svetih Brankovića, tj. despota Đorđa Brankovića (monah Maksim) i njegovih roditelja Angeline i slepog Stefana Brankovića. U manastirskoj crkvi leže i posmrtni ostaci mnogobrojnih značajnih Srba. Između ostalih tu su sahranjeni patrijarh Arsenije III Čarnojević, mitropolit Isaija Đaković, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, grof Đorđe Branković, vojvoda Stevan Šupljikac, knjeginja Ljubica Obrenović i kralj Milan Obrenović.

Nastavak puta do manastira Novo Hopovo.

 

manastir Novo Hopovo

 

MANASTIR NOVO HOPOVO Obilazak manastira.


Manastir Novo Hopovo leži na blagoj padini južnih obronaka Fruške gore, nedaleko od Iriga. Udaljen je svega stotinak metara od magistralnog puta Ruma - Novi Sad, te je jedan od najpristupačnijih fruškogorskih manastira. Manastir Novo Hopovo, zajedno sa Krušedolom, po svojoj arhitekturi, prosvetnoj ulozi, istoriji bogatoj kulturnim, verskim i političkim događajima, jedan je od najznačajnijih manastira u Vojvodini, a posebno među fruškogorskim manastirima. Od samog početka manastir je uživao veliki ugled kao kulturno središte. Osnivač ove drevne svetinje, kao i većine fruškogorskih bisera je sveti vladika Maksim (Đurađ Branković). Žitije svete majke Angeline navodi svetog Maksima kao osnivača ovog manastira u vremenu od 1496 - 1502 godine. Po tom izvoru manastir Novo Hopovo je njegova prva zadužbina. Natpis iznad zapadnih vrata ukazuje da je današnja manastirska crkva, posvećena svetom Nikoli, sagrađena 1576 godine. Zadužbina je više ktitora, od kojih dvojicu Lacka i Marka Jovšića iz Gornjeg (Srpskog) Kovina (mesto na ostrvu Čepelu u Mađarskoj) ktitorski natpis na nadvratnku zapadnog portala beleži na prvom mestu. Sagrađena je na mestu prvobitne crkve koja je porušena. 1641. godine, za vreme igumana Neofita, manastirske ćelije su stavljene pod krov.

Nastavak puta preko Iriškog venca do Petrovaradina.

 

Petrovaradin

 

PETROVARADIN Razgledanje tvrđave: Stari sat, Duga kasarna, muzej ...


Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, Srbiji, na petrovaradinskoj steni u mestu Petrovaradin na desnoj obali Dunava. Na mestu prethodne srednjevekovne građevine, sadašnju tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Otomanskim carstvom.Zbog svoje veličine i dominantnosti naziva se i Gibraltar na Dunavu. Petrovaradinska tvrđava danas čini sastavni deo urbane celine Novog Sada.Tvrđava je građena po sistemu Vobana, među nekoliko preostalih u zapadnoj i srednjoj Evropi koja je skoro sačuvana u potpunosti. „Gibraltar na Dunavu” prostire se sto dvanaest hektara, ide četiri sprata u dubinu, ima više od šesnaest kilometara tunela, oko dvanaest hiljada puškarnica i trinaest kapija.

Nastavak puta do Sremskih Karlovaca.

 

sremski karlovci

 

SREMSKI KARLOVCI Ručak u restoranu "4 lava". Razgledanje grada : Saborna crkva, gimnazija, patrijaršija, česma četiri lava ...

 

 

Šta su Karlovci? – Dunav, planina, vinogradi, skup trošnih i čudnih kuća, veseo, lak, bezbrižan život sa mnogo pića, pesme, igre, pola selo, pola varoš, na čijoj pijaci danas raste trava?" Ovako je o Sremskim Karlovcima početkom ovog veka pisao varoški lekar dr Laza Popović, a njegov savremenik, književnik i pripovedač Veljko Petrović nazva ih Sionom srpskog pravoslavlja.

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.


ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu "4 lava" u Sremskim Karlovcima, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.

NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.

Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 

 


 

  

SMEDEREVO - POŽAREVAC - VIMINACIJUM - SREBRNO JEZERO

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja do Smedereva.

 

Smederevska tvrdjava

 

SMEDEREVO Obilazak Smederevske tvrdjave sa lokalnim vodičem.


Smederevska tvrđava, monumentalni objekat, najveći izgrađen u srednjovekovnoj Srbiji, i danas dominira profilom grada. Dužina smederevskih bedema iznosila je prema Dunavu 550, prema Jezavi 400, a prema kopnu 502 metra. Moćne kule, njih 25, 6 u Malom, a 19 u Velikom gradu, bile su raspoređene duž bedema. U Velikom gradu bila je i crkva čiji su temelji otkriveni tek početkom osamdesetih godina 20. veka. Smederevska crkva Svetog Đorđa, sagrađena u periodu od 1851. do 1855, prva je u nizu onih koje je u Srbiji uradio Andrej Damjanov, neimar iz Velesa. Smederevski naručioci hrama, ali i drugih zapaženih objekata u ovom gradu, hteli su da ove građevine budu napravljene po ugledu na Manasiju. Damjanov zato ovde konstruiše petokupolnu crkvu, kombinaciju bazilikinog tipa građevine sa planom crkve razvijenog upisanog krsta. Nad pripratom se uzdiže visoki monumentalni barokno-klasicistički zvonik.
Polazak za Požarevac.

 

Barili

 

POŽAREVAC Obilazak muzeja Milene Pavlović Barili u Požarevcu. Polazak za Viminacijum.

 

Viminacijum

 

VIMINACIJUM Poseta arheološkom lokalitetu / rimskom logoru u pratnji lokalnog vodiča.


Najznacajniji vojno-politicki i ekonomski punkt, najvece gradsko naselje i centar provincije Gornje Mezije (Moesia Superior), bio je Viminacijum. Nastao sredinom I v.n.e. kao logor legije VII Claudiae, Viminacijum je sve do kraja Carstva imao, cesto, presudnu ulogu u dogadjajima znacajnim po njegov opstanak. Takav polozaj je i ozvanicen dodeljivanjem statusa municipijuma, pod Hadrijanom 117. g., i kolonije, 239. g. pod Gordijanom III, kada dobija i pravo kovanja svog lokalnog novca. Za vreme dinastije Severa, Viminacijum je doziveo svoj najveci ekonomski i kulturni prosperitet.
Nastavak puta do Srebrnog jezera.

 

Srebrno jezero

 

SREBRNO JEZERO Obilazak jezera i ručak u restoranu "Sidro". Slobodno vreme.

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.


ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu "Sidro" na Srebrnom Jezeru, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 


 

 

SREMSKA MITROVICA - ZASAVICA

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08.00 h. Vožnja do Sremske Mitrovice.

 

Sremska Mitrovica

 

SREMSKA MITROVICA Razgledanje grada: ostaci Sirmijuma, Žitni trg, Bazilika Sv.Dimitrija, centar grada, park. Šetnja starim mostom Sv. Irinej do Mačvanske Mitrovice, grada na desnoj obali reke Save i dalje do Zasavice. Dolazak u seosko domaćinstvo i boravak u njemu uz lepu priču o životu na selu, radovima u polju, igrama, životinjama, sezonskim poslovima – spremanje zimnice, bašte, voćnjaci, etno postavka. Ručak u seoskom domaćinstvu.

 

Zasavica

 

SRP „ZASAVICA“ Uz priču biologa upoznajemo se sa rezervatom, autohtonim životinja koje tu žive – podolsko goveče, svinje mangulice, magarci, koze, bivoli....Poseta Vidikovcu, replika „dolapa“... Slobodno vreme.


Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u seoskom domaćinstvu u Mačvanskoj Mitrovici, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.

NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.

Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 

 


 

MANASTIR KOPORIN – CRKVA POKAJNICA – RADOVANJSKI LUG – ETNO SELO ”MORAVSKI KONACI” 

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08.00 h. Vožnja niškim autoputem do manastira Koporin.

 

manastir koporin

 

MANASTIR KOPORIN Obilazak manastira.
Manastir sa crkvom Svetog Stefana spomenik kulture od velikog značaja nalazi se u istoimenom selu udaljenom 6 km od Velike Plane u teško pristupačnom kraju. Manastirska crkva, posvećena je sv. Stefanu, podignuta je za vreme vladavine despota Stefana (1389-1427) uz čiji portret je sačuvan natpis sa titulom despota koju je Stefan Lazarević stekao posle bitke kod Angore 1402. godine, na osnovu čega se datuje slikarstvo. O ktitoru kao ni vremenu podizanja hrama nema podataka. Bila je u ruševnom stanju do 1880. godine kada je počela prva obnova. Kasnih pedesetih i tokom šezdesetih godina 20. veka rađena je konzervacija arhitekture i živopisa.
Nastavak puta do crkve Pokajnice.

 

Crkva Pokajnica

 

CRKVA POKAJNICA Obilazak crkve.


Crkva Pokajnica izgrađena je od hrastovog drveta 1818.god od strane vojvode Vujice Vulićevića a po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Crkvu posvećenu Sv. Nikoli ,po narodnom predanju ,sagradiše za počinjene grehove ubistvom Karađorđa, te narod crkvi starog Adžibegovca dade ime Pokajnica. Od 1954.god. Pokajnica je muški a danas ženski manastir.

Nastavak puta do Radovanjskog Luga.

 

Radovanjski lug

 

RADOVANJSKI LUG Obilazak lokaliteta.


Radovanjski Lug je hrastova šuma koja spada u kategoriju spomenika kulture od izuzetnog značaja — znamenito mesto. Po povratku iz Rusije u Srbiju 1817. godine, Karađorđe Petrović je sa svojim pratiocem, pisarom Naumom Krnarom, sklonjen u kolibu od proštaca na trlo Dragića Vojkića u Radovanjskom Lugu, nedaleko od Velike Plane, u ataru sela Radovanje. Po nalogu kneza Miloša, 13. jula 1817. godine, pandur Nikola Novaković jataganom je odsekao Karađorđevu glavu, a Nauma ubio puškom. Sahranio ih je u grobu na sto koraka od kolibe prema potoku, bez glava, koje su po naređenju kneza Miloša odrane, preparirane i otpremljene u Carigrad, da bi se stekla naklonost i poverenje Porte. Grob vođe Prvog srpskog ustanka je obeležen velikom drvenom krstačom, ograđenom drvenom tarabatarabom i mermernom pločom sa tekstom. Danas se na mestu ubistva nalazi crkva Zahvalnica iz 1930, koju je podigao Karađorđev praunuk kralj Aleksandar I Karađorđević. Radovanjski Lug, kao prirodno-memorijalni spomenik, zahvata površinu od 46 hektara.
Nastavak puta do etno sela »Moravski konaci«.

 

Moravski konaci

 

ETNO SELO »MORAVSKI KONACI« Ručak. Obilazak lokaliteta i slobodno vreme.

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.


ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom (klima, DVD), sve ulaznice i obilaske po programu, vodiča, lokalne vodiče, ručak u restoranu »Moravski Konaci«, troškove organizacije i vođenja puta.
NAPOMENA: program je rađen na bazi najmanje 45 osoba.

Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40 / 2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije “Globus Travel”i Ugovor između agencije i Škole.

 


 

SREMSKI KARLOVCI – PETROVARADIN – NOVI SAD – KULPIN 

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08.00 h. Vožnja preko Stare Pazove i Inđije do Sremskih Karlovaca.

 

sremski karlovci

 

SREMSKI KARLOVCI Razgledanje Saborne crkve, gimnazije, patrijaršije, česme 4 lava i starog centra grada.

 

Šta su Karlovci? – Dunav, planina, vinogradi, skup trošnih i čudnih kuća, veseo, lak, bezbrižan život sa mnogo pića, pesme, igre, pola selo, pola varoš, na čijoj pijaci danas raste trava?" Ovako je o Sremskim Karlovcima početkom ovog veka pisao varoški lekar dr Laza Popović, a njegov savremenik, književnik i pripovedač Veljko Petrović nazva ih Sionom srpskog pravoslavlja. 

Nastavak puta do Petrovaradina.

 

Petrovaradin

 

PETROVARADIN Razgledanje tvrdjave: Duga kasarna, pijani sat, vidikovac.

 

Petrovaradinska tvrđava danas čini sastavni deo urbane celine Novog Sada.Tvrđava je građena po sistemu Vobana, među nekoliko preostalih u zapadnoj i srednjoj Evropi koja je skoro sačuvana u potpunosti. „Gibraltar na Dunavu” prostire se sto dvanaest hektara, ide četiri sprata u dubinu, ima više od šesnaest kilometara tunela, oko dvanaest hiljada puškarnica i trinaest kapija.

Nastavak puta do Novog Sada.

 

Novi Sad

 

NOVI SAD Panoramsko razgledanje centra grada. Nastavak puta do Kulpina.

 

Kulpin

 

KULPIN Razgledanje dvoraca Stratimirović i Dundjerski i Poljoprivrednog muzeja.

 

Oba klasicistička dvorca, u parkovskom okruženju, sagrađena su za plemićku porodicu Stratimirović. Manji dvorac je izgrađen krajem 18. veka, a veći je izgrađen polovinom 19. veka. Prema projektu arh. Momčila Tapavice, obnova i rekonstrukcija urađena je 1912. Porodica Stratimirović, je dala više istorijskih ličnosti: mitropolit Stevan Stratimirović, Đorđe Stratimirović – komandant Srpske vojske u revoluciji 1848/49. godine, i bila je jedna od najznačajnijih srpskih porodica u Habzburškoj monarhiji. Stratimirovići su jedna od retkih srpskih porodica koja je među prvima stekla plemstvo za vojničke zasluge u austrijskoj carevini 1745. od Marije Terezije. Jedno kratko vreme, imanje je od Stratimirovića, otkupio Matej Semzo od Kamjonike, ali je 1889. imanje prodao je Lazaru Dunđerskom, koji je kao i njegov sin Đorđe znatno doprineo razvoju i modernizaciji poljoprivrede u Kulpinu. Veliki dvorac je prizemna zgrada izuzetno skladnih proporcija sa karakterističnom pristupnom rampom u kojoj je smešten glavni ulaz. Sa dvorišne strane se nalazi visoki parter sa polukružnom terasom. Glavnom fasadom dominira klasicistički portik sa stepeništem, pristupnim rampama i četiri para jonskih stubova koji nose arhitrav i timpanon. Prozori su ukrašeni sa polurozetama sa figurama orlova. Iznad krovnog venca se nalazi atika sa ornamentisanim pravougaonim poljima i vazama na uglovima. Sa dvorišne strane se u prizemlju nalazi petougaoni ulazni trem ozidan punim zidovima, sa kružnim otvorima na bočnim stranama. Na spratu se nalazi prostrana terasa – loža petostrane osnove pokrivena kupolom na kaneliranim stubovima. Iz prostranog hola koji predstavlja centralnu komunikacionu prostoriju iz koje se dugačkim hodnikom ulazi u sve ostale prostorije u dvorcu. Porodica Dunđerski je zadržala posed sve do nacionalizacije 1945. Park u okviru veleposeda je i nekada predstavljao prvorazredno umetničko delo hortikulurne i vrtne umetnosti. U velikom dvorcu se danas nalazi Poljoprivredni muzej. Danas mali dvorac je pretvoren u mesnu kancelariju i kancelarije kulpinskih udruženja građana. Oba dvorca suspomenici kulture od velikog značaja.

Polazak za Bački Petrovac.

 

Aroma Backi Petrovac

 

BAČKI PETROVAC Ručak u Nacionalnoj kući „Aroma“.

 

Povratak za Beograd

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom, sve ulaznice i obilazak Sremskih Karlovaca, Petrovaradinske tvrđave, dvoraca Stratimirović i Dunđerski i Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu, panoramski obilazak Novog Sada, vodiča, lokalne vodiče, ručak u Nacionalnoj kući »Aroma«, Bački Petrovac, troškove organizacije i vođenja puta.


Ovaj program je rađen na bazi najmanje 45 osoba.

Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40 / 2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije “Globus Travel” i Ugovor između Agencije i Škole.

 

 


 

 

JAGODINA

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja do Jagodine uz usputna zadržavanja po želji.

 

Muzej vostanih figura Jagodina

 

MUZEJ VOŠTANIH FIGURA Obilazak muzeja. 


Muzej Voštanih figura u Jagodini je otvoren 29. aprila 2008. godin i jedan je od šest muzeja u Evropi a prvi u Srbiji sa likovima domaće istorije od Svetog Save do Koštunice i Divca. Muzej se prostire na 450 m2 i ima 28 figura u stalnoj postavci. U najavi su figure Cece Ražnjatović, Vuka Bojovića i Tošeta Proeskog. Do sada je prošlo oko 10 000 ljudi sa različitih emitivnih zona - od Palića do Vlasotinaca, od Turske do Poljske, od Nigerije do Vankuvera. Donator je profesor Vladimir Tomčić iz Beograda, a autori atelje porodice Radović. U pripremi su tematske izložbe i večeri iz života postojećih likova i posebni programi sa osvrtom namuzealce, njihove igraonice i radionice za penzionere. 'Voštane figure Srbije' je izložba koja predstavlja najvažnije ličnosti naše istorije, kulture, nauke i sporta. Želeli smo da napravimo vremeplov, zamrznutu sliku vremena u kome živimo. Pored izloženih figura, predstavljeni su, takođe, originalni kostimi, oružije, kopije retkih knjiga, makete manastira i ratne zastave.

Polazak u zoološki vrt.

 

ZOO Jagodina

 

ZOOLOŠKI VRT Obilazak ZOO vrta. 


Srbija je od 10.jula 2006. godine bogatija za još jedan Zoološki vrt, koji je smešten u srcu Pomoravlja, u Jagodini, 135 km južno od Beograda i 100 km severno od Niša (direktan izlazak na koridor 10 auto-puta). Isti se prostire na površini od 2.5 Ha. Vrt sadrži oko životinjskih vrsta i preko 150 eksponata, ne računajući 200 ptica. U najatraktivnije stanovnike vrsta spadaju tigrovi, lavovi, vukovi, leopardi, majmuni, zmije, zebre, kamile, antilope, kenguri, jeleni itd. Na raspolaganju Vam stoji ljubazno osoblje (vodiči) koji na ulazu dočekuju posetioce i vode ih u obilazak vrsta, pružajući objašnjenja o životinjama. Jedna od zanimljivosti je ta da je izgradnja vrta počela 3. aprila i trajala samo 70 dana, na terenu na kome se ranije nalazila obična ledina. Takođe,nijedno drvo nije isečeno za potrebe izgradnje objekata u kompleksu zoološki vrt. Danas je to prekrasan park sa puno zelenih površina, cveća koje se sezonski menja i klupa za posetioce, koji pruža utisak zelene oaze prijatne za odmor uređene po najvišim svetskim standardima. Pored osnovne, vrt ima i nekoliko pratećih ponuda-suvenirnicu, butik, kafić u kome se možete osvežiti, salu i klub “TIGAR“.

Polazak do izletišta „Djurdjevo Brdo”.

 

Araclijski potok Jagodina

 

IZLETIŠTE „ARAČLIJSKI POTOK” / DJURDJEVO BRDO Obilazak izletišta/gradskog parka. Ručak u restoranu „Potok”. Slobodno vreme.

 

Izletište Aračlijski potok na Đurđevom brdu nalazi se na južnoj periferiji Jagodine. Ovo omiljeno izletište Jagodinaca karakteriše gusta listopadna i zimzelena šuma, c nekoliko prirodnih česama, stazama za šetanje, popularnim restoranom i od skora i letnjom pozornizom za odvijanje kulturnih manifestacija.
Na padinama Đurđevog brda nalaze se brojne vikendice i brižljivo uređeni vinogradi. Ovo izletište, sa kojeg se pruža lep pogled na grad predstavlja prijatan kutak za šetnje, odmor i rekreaciju. Kad Turci osvojiše Jagodinu, prohte im se da imaju džamiju, ne bi li nevernu raju privukli pod skute Muhameda. Načini se kuluk, te poslednjeg dana Ramazana, uz slavlje i prangije započne gradnja. Medu Turcima se nade inadžija, kome pade na um da sruši crkvu, iako je bilo dosta kamena. Međutim, on ispade uklet, po koliko bi se za dan podiglo, noću se rušilo, što prinudi usplahirenog kadiju da zove derviša. Poruka se vrati da u temelje uzidaju najlepšeg mladića i cauši pođoše da ga traže. Ne bi im teško da ga nađu, ali ga s mukom privedoše, jer izide junak kakav se retko sreće. Kad su ga savladali, posao započnu s puno strepnje. Iznenada, razleže se tresak i iz kamena prhnu čovek, pa, kao na krilima, uteče na obližnje brdo. Uzalud su potere išle da ga traže i naoružani nizami da opkoljavaju. On osta da im prkosi, sve dok su ovde bili. Radujući se njegovoj slobodi, koju Turci ne uspeše da ugase, narod nazva njegovo sklonište - Ðurđevo brdo.

 

Povratak za Beograd.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.


ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom, sve ulaznice i obilaske po programu, vodiča, lokalne vodiče, ručak u restoranu »Potok«, Jagodina, troškove organizacije i vođenja puta.

Ovaj program je rađen na bazi najmanje 45 učesnika.

Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40 / 2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije “Globus Travel” i Ugovor između Agencije i Škole.

 


 

DVORAC DUNĐERSKI BEČEJ ~ SOMBOR 

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 07,00 h preko Zrenjanina za Bečej uz usputne pauze po želji.

 

dvorac Dundjerski

 

DVORAC DUNĐERSKI Razgledanje dvorca, kapele i ergele.


Lociran je na 15 km udaljenosti od Bečeja, na putu ka Backoj Topoli. Krajem XIX veka na ovom mestu, na 2600 jutara zemlje, pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini, Bogdan Dundjerski, sagradio je dvorac iz maste,u obliku stare tvrđave eklektičnog stila. Danas je u njemu smešten hotel Fantast. Kompleks, pored dvorca, obuhvata i ergelu, kapelu u kojoj je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kastel i park sa jezerom, igraliste za decu i dva terena za tenis.

Nastavak puta do Sombora.

 

Sombor

 

SOMBOR Obilazak znamenitosti grada : Županija, Gradski muzej, Gradska biblioteka, Gradska kuća-Magistrat, Manastir Svetog arhiđakona Stefana, Crkva Presvetog Trojstva, Crkva Svetog Jovana Preteče, Crkva Svetog velikomučenika Georgija, Karmelićanska crkva sa dva tornja, Grašalkovićeva palata, Istorijski arhiv, Kapela Svetog Ivana Nepomuka, Kronić palata, Plebanija-Župni dvor, PreparandijaUčiteljska škola, Srpska čitaonica i Trg Svetog Đorđa), slobodno vreme.

Ručak u restoranu "Beli Dvor". Slobodno vreme.


Povratak u Beograd uz usputna zadržavanja po želji.
BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve posete i ulaznice po programu, ručak u restoranu "Beli Dvor" u Somboru, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.

 


 

PEĆINCI-BOJČINSKA ŠUMA-MANASTIR FENEK-MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA SURČIN

 

BEOGRAD Polazak sa dogovorenog mesta u 08,00 h. Vožnja do Pećinaca uz usputna zadržavanja po potrebi.

 

muzej hleba Pecinci

 

PEĆINCI Poseta muzeju hleba.

Muzej je osnovan 1995. u selu Pećincima u Sremu, a do 1998. je radio eksperimentalno. Idejni tvorac i osnivač muzeja je slikar Slobodan Jeremić - deda Jeremija, koji je u potrazi za eksponatima obišao oko 750 srpskih sela za proteklih 25 godina, a zatim je otvorio muzej u svojoj porodičnoj kući i posvetio ga Svetom Ocu Nikoli. Od 1998. je muzej i zvanično otvoren.
Nastavak puta do Bojčinske šume.

 

bojcinska suma

 

BOJČINSKA ŠUMA Rekreativne aktivnosti,šetnja stazom zdravlja.

Oaza prirode nadomak Beograda, bogata florom, faunom i gljivama, savršeno mesto za izlet u letnjim danima. Nalazi se na južnom obodu Panonske nizije uz reku Savu, na 30 kilometara od centra Beograda, između naselja Boljevac, Progar i Ašanje. Nalazi se u donjem Sremu, oblasti izuzetno bogatoj biodiverzitetom. Zauzima površinu od 670,79 ha. Deo je međunarodno značajnog područja za ptice (IBA) Obedska bara koje obuhvata oko 30.000 ha šumskih i močvarnih terena uz Savu između Grabovaca na zapadu i Progara na istoku. Bojčinska šuma čini istočnu granicu ovog područja.

Nastavak puta do manastira Fenek.

 

manastir Fenek

 

MANASTIR FENEK Obilazak manastira.
Manastir se nalazi u blizini Jakova, 25km od Beograda, nekada opština Zemun a sada Surčin. Iako geografski ne pripada Fruškoj Gori postoji velika istorijska povezanost sa fruškogorskim manastirima. Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi. Prema narodnom predanju manastir je sagrađan u drugoj polovini 15. veka a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković. Prvi pisani zapis o manastiru nalazi se u mineju jeromonaha Zaharija iz 1563. Za razliku od fruškogorskih manastira Fenek je ostao pod turskom vlašću sve do 1717. Zapisi iz 18. veka svedoče o tome da je stara manastirska crkva bila podignuta u drugoj polovini 15. veka u duhu srpske srednjevekovne arhitekture. Nova crkva podignuta je u periodu 1793-1797. i osveštana je za vreme igumana Vikentija Rakića.
Nastavak puta do Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

 

muzej vazduhoplovstva Surcin

 

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA Obilazak muzeja.
Muzej vazduhoplovstva – Beograd (nekada: Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva) je osnovan sada već davne 1957. godine, pri Komandi Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO).Muzej se danas nalazi na Beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ u modernoj staklenoj zgradi okruglog oblika koja ponajviše podseća na svemirski brod. Okolo je desetak vojnih i civilnih aviona a unutar same zgrade ukupno 50 letelica među kojima se naročito ističu lovac italijanske proizvodnje FIAT G-50 koji predstavlja jedini sačuvani primerak na svetu kao i replika letelice Subotičanina Ivana Sarića kojom je on rane 1910 godine izvršio svoj prvi let.

Ručak u restoranu "Teatar".

 

Povratak za Beograd.

BEOGRAD Dolazak u večernjim satima.

 

ARANŽMAN OBUHVATA : Prevoz udobnim turističkim autobusom sa klimom i DVD uređajem, sve ulaznice po programu, ručak u restoranu »Teatar«, Surčin, vodiča, lokalne vodiče, troškove organizacije i vodjenja puta.
NAPOMENA : Program je radjen na bazi najmanje 45 osoba.
Sastavni deo ovog programa je licenca OTP broj 40/2010 od 01.02.2010. godine, Opšti uslovi putovanja Agencije i ugovor između škole i agencije.